Snelle Handleiding

Registreren

Surf naar https://login.ontovr.com/ en klik rechts bovenaan op registreren. Als je regelmatig websites bezoekt waar je gegevens moet invoeren zal je wellicht opgevallen zijn dat er in plaats van http, HTTPS in de adresbalk staat. De “S” staat voor “secure”; veilig.

Tuto001-register.JPG

Verplichte velden zijn Gebruikersnaam, email, paswoord (kan nadien nog gewijzigd worden), invullen captcha (tegen robots) en akkoordverklaring met voorwaarden die terug te vinden zijn op https://www.flanderscoast.be/terms/. Alvorens verder te gaan raden wij u aan deze “Terms” grondig na te lezen.

Na de registratie ontvangt u een email met als onderwerp “Verify your email for OntoVR

Tuto002-email.JPG

Klik op de link en uw gegevens worden opgeslagen. U kan nu inloggen op het systeem.

Inloggen

U kan 7 dagen OntoVR uitproberen alvorens u zal worden gevraagd om in te tekenen op een basis abonnement. De prijs hiervoor is € 920- /jaar voor 10 stories. Wie intekent voor 31 juli ontvangt hier bovenop een Ricoh Theta S 360 camera  (winkelwaarde € 349,-). Extra stories kosten € 180,- /jaar. Wil u echter een programma op maat? geen probleem, contacteer ons.

Surf naar https://www.ontovr.com/ en klik rechts bovenaan op login. Vul uw gebruikersnaam of email in, uw paswoord en klik op LOGIN.

Tuto003-ontovr600.jpg

U komt terecht in het Dashboard met de overzichtspagina van “My stories”.

Tuto004-mystories.jpg

Wij adviseren u om eerst al uw accountgegevens na te kijken en aan te vullen waar nodig. Opnieuw vestigen wij er uw aandacht op dat proefaccounts na 7 dagen volledig en onherroepelijk verdwijnen.

Tuto005-account.jpg

Alvorens van start te gaan kan u via de “How to” bladeren in de meest gestelde vragen, pers, links, support en contactgegevens van ons OntoVR team. Neen, wij leren u niet hoe u een professionele VR 360 Producer wordt. Hiervoor verwijzen we u graag door naar Syntra.

In deze handige gids vindt u vooral een samenvatting van alle relevante onderwerpen die via onze feedback aan bod kwamen. Met andere woorden de “How to” is work still (and always) in progress.

Tuto006-feedback.jpg

Wij stellen uw opmerkingen, suggesties, vragen en “Feedback” enorm op prijs. U kan er op rekenen dat elke vraag, waarvan het antwoord niet is terug te vinden in de “How to” wordt beantwoord. Hou het natuurlijk wel beschaafd ;-)

Een story maken

Hoe makkelijker kan het nog? Een kwestie van Hocus Pocus Pax … Drie eenvoudige stappen zorgen ervoor dat u de boeiendste verhalen in elkaar timmert.

Klik op new story. Geef uw titel en beschrijving en klik op “Create”.

Tuto007-newstory.jpg

Als u nog nooit eerder hebt gewerkt met OntoVR kan u na het uploaden eventueel eerst eens starten met te klikken op de “Democontent” te activeren.

Tuto007-democontent.jpg

U zal merken dat er heel wat content wordt gegenereerd in uw lijst. Deze kan u gebruiken om voeling te krijgen met de editor. Wil u hier nog extra beelden aan toevoegen dan volstaat het om te klikken op het + symbooltje (onder de update).

Symbooltjes

007newstoryupload-edit.jpg

Om uw story te maken en/of bewerken.

007newstoryupload-converteren.jpg

Converteren van 3D → 2D of omgekeerd

007newstoryupload-uploaden.jpg

Om uw materiaal te uploaden naar de server.

007newstoryupload-downloaden.jpg

Downloaden

007newstoryupload-visible.jpg

Om uw story zichtbaar te maken voor de buitenwereld.

007newstoryupload-trash.jpg

Verwijderen (!) kan niet worden gerecupereerd.

Upload al uw materiaal, zijnde panoramabeelden, 360 video, gewone foto’s, 2D video, muziek, audio, enz. Het systeem herkent zelf in welke mappen (3D - 2D - Audio) welke bestanden moeten geplaatst worden.

Editeren

Hier zult u ongetwijfeld de meeste tijd doorbrengen. Nochtans, als u goed bent voorbereid dan is het maken van de story slechts een kwestie van minuten.

Uw storyboard kan bestaan uit verschillende storylines. Het lijkt ons verstandig om eerst deze storylines of hoofdstukken aan te maken. Plaats nadien een titel in elke storyline en smuk deze op met een foto (ideale afmeting 500X277) en eventueel een achtergrondmuziekje.

Tuto008-editstoryline.jpg

Nu kan u elke storyline een inhoud geven. U start met het verslepen van uw panorama’s of 360 video (tab 3D bovenaan links) naar de desbetreffende storyline. Nadien kan u deze op een eenvoudige manier verrijken met extra informatie.

Tuto009-draganddrop.jpg

Werken met OntoVR in de standaard uitvoering (single-user) is kinderspel aangezien heel wat aandacht werd besteed aan de gebruiksvriendelijkheid van het editeren.

Symbooltjes

items.jpg

Nadat uw panoramabeelden of videos werden gesleept in uw story kan u van hieruit dirigeren op welke manier u deze zult verrijken.

draganddrop.jpg

Drag en drop principe.

nieuwestoryline.jpg

Nieuwe storyline. Vergelijkbaar met de hoofdstukken in uw story maar dit kunnen bijvoorbeeld ook taalwissels zijn.

bewerken.jpg

Bewerken

ganaarmijnstorylijst.jpg

Ga naar de volledige lijst van al mijn stories.

ganaardemapvandezestory.jpg

Ga naar de directory map van deze story.

bouwmijnstory.jpg

Build mijn story, niettegenstaande het systeem beschikt over een autosave is het toch altijd beter om na alle bewerkingen uw story te herbuilden.

previewmijnstory.jpg

Preview mijn story (deze moet dan wel op visible staan)

panoramabewerken.jpg

Panorama bewerken. Van hieruit kan u nauwkeurig de positie van alle extra informatie in de panorama bepalen.

audio.jpg

Audio

2Dimage.jpg

Afbeelding

2Dtekst.jpg

Tekst

2Dvideo.jpg

Video

play.jpg

Play

linknaarnieuwestoryline.jpg

Verspringen van storyline

Statistieken

Naast Google Analytics werd een eigen systeem ontworpen om alle bewegingen in uw story nauwkeurig te volgen.

Tuto010-statistics.jpg